Spelat: Boxboy!

posted in: Nintendo 3DS, Spelat | 0

Nya spelet från studion bakom den rosa och fluffiga Kirby, är allt annat än rosa och fluffigt.


Det är något djupt sorgligt med onlinebutiken till Nintendo 3DS. Den skulle kunna fylld med gamla Super Nintendo-spel som passat utmärkt för konsolen, eller Gameboy Advance-spel som är svåra att få tag på nu. Istället fylls den upp av spel som ”Classic Card Games”, undermåliga barnspel eller (om man bortser från klassikerna) för högt prissatta 8-bitspel.
Men ibland så dyker det upp titlar som verkligen visar potentialen som finns i konsolen. Pusselspelet Pullblox är kanske det bästa exemplet. Eller konverteringarna av Cave Story, Shovel Knight och svenska Steamworld Dig. Spel som gör sig alldeles utmärkt, och kanske bäst, i det bärbara formatet. Nu kan vi lägga till Boxboy på listan.

boxboy5Styr en liten fyrkant på tunna ben, som i sin tur kan pressa ut kubistiska former ur sin kropp (tänk formerna i Tetris) som får fungera som broar, trappor, krokar och sköldar. Som i alla bra pusselspel är grunden enkel men utmaningarna många.
Banorna är korta med avskalade pussel, men tillräckligt kluriga för att jag som spelare ska få känna mig både smart och duktig när den lilla kubfiguren dansar en kortare dans innan hen går in genom dörren som markerar banans slut.

boxboy4boxboy1boxboy2

Hal Laboratory (Kirby, Earthbound, Super Smash Bros.) som ligger bakom spelet, visar vägen för hur ett nerladdningsbart spel till 3DS ska se ut – det är enkelt och unikt. Vacker monokrom grafik och en historia som med bästa ord kan beskrivas som banal, men som förgyller spelet med sin blotta charmiga närvaro.
I vilket fall som helst så kan det ju vara en god gärning att skaffa Boxboy bara för att visa Nintendo, att vi faktiskt är en del tappra själar kvar som inte tappat hoppet helt om deras e-butik.

boxboy3

Leave a Reply